Restrictiile impuse de predispozitiile sanatatii globale au schimbat cursul natural al activitatilor din diferite domenii, astfel incat oamenii au fost nevoiti sa se adapteze unor noi proceduri.
In special, sectorul turismului a fost clar afectat de regulile de calatorie impuse de COVID. Impunerea carantinei de 14 zile, atat in momentul aterizarii intr-o tara straina, cat si in momentul reintoarcerii in tara, a fost una dintre reglementarile de baza in starea de urgenta.
Anumite tari din strainatate si-au inchis granitele in perioada pandemiei, sectorul turismului avand de suferit pe toate planurile, in special pe plan economic.
Cuprins
1.Cum a schimbat pandemia regulile de calatorie in strainatate
2.Noi reguli de calatorie impuse de pandemia COVID-19
2.1.State care au impus carantina obligatorie
2.2.Statele care solicita dovada vaccinarii sau teste COVID
3.Reguli de calatorie in Europa in timpul pandemiei
3.1. Reguli de calatorie in functie de zone
5.Reguli de calatorie in Africa
6.Cum sa te feresti de surprize nedorite in timpul calatoriei
6.2.Avantajele testelor rapide
6.3.Informatia despre evolutia cazurilor
1.Cum a schimbat pandemia regulile de calatorie in strainatate
Situatia COVID din lume a schimbat cu totul modul in care oamenii calatoresc in strainatate, fie pe cale aeriana, maritima sau feroviara. In principal, efectuarea de teste rapide a devenit o obligatie pentru pasagerii care doresc sa calatoreasca in strainatate.
Prezentarea la un serviciu de calatorie impunea respectarea unor reguli standard, precum:
- Distantarea sociala (1,5 – 2 m) ori de cate ori este posibil;
- Masuri de igiena personale, precum folosirea unui gel antibacterian dupa atingerea obiectelor externe sau a altor persoane;
- Respectarea cerintelor specifice din cadrul serviciului de calatorie.
Un alt factor care a schimbat regulile de calatorie in strainatate, il reprezinta purtarea mastii de protectie pe toata durata calatoriei, atat pentru adulti, adolescenti, cat si pentru copiii sub varsta de 6 ani.
2.Noi reguli de calatorie impuse de pandemia COVID-19
Odata cu aparitia si raspandirea vaccinului impotriva COVID, prezentarea certificatului de vaccinare a devenit instrumentul primordial pentru a indeplini conditiile de calatorie optime.
In cazul minorilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 ani, nu este necesar un act doveditor in privinta starii de sanatate pentru calatoriile in strainatate. In schimb, persoanele cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani, au nevoie de cel putin un test RT-PCR negativ, sau un certificat digital, obtinut cu acordul tutorelui.
In cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, acestea au nevoie sa prezinte un rezultat negativ al testului RT-PCR sau un certificat digital, dar care poate fi obtinut fara acordul parintilor.
Avand in vedere cazurile multiple de persoane infectate cu COVID-19 in anumite tari, este important sa verificati care sunt restrictiile de circulatie impuse de tara respectiva, inainte de a planui o calatorie.
2.1.State care au impus carantina obligatorie
Chiar si dupa eliberarea vaccinului anti-covid si numarul tot mai mare de persoane vaccinate, exista state ale Uniunii Europene pentru care se impune carantina obligatorie.
De obicei, aceste state fac parte din asa-numitele zone semnalate cu rosu-inchis, rosu si portocaliu. Conform Hotararii 63 din 26.08.2021, lista actualizata a statelor membre europene care au impus carantina obligatorie este urmatoarea:
- Cipru;
- Franta;
- Grecia;
- Spania;
- Bulgaria.
2.2.Statele care solicita dovada vaccinarii sau teste COVID
Odata cu introducerea vaccinului anti-COVID pe piata globala, anumite restrictii de circulatie in Europa s-au mai ameliorat. Noile reguli privind situatia COVID in lume impun prezentarea unui certificat digital care sa ateste vaccinarea persoanelor care doresc sa calatoreasca sau prezentarea unui test negativ efectuat cu cel mult 48 de ore inainte.
Dintre statele membre europene care solicita dovada vaccinarii sau teste COVID, regasim: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria și Țările de Jos.
In ceea ce priveste calatoriile catre statele de pe alte continente, restrictiile de circulatie pot fi diferite. Pe teritoriul american, este posibila intrarea cu dovada vaccinarii sau rezultatul unui test RT-PCR negativ.
3.Reguli de calatorie in Europa in timpul pandemiei
Regulile de calatorie in Europa privesc, in special, prezentarea certificatului digital, care este accesibil si valid din 1 iulie 2021. Acest certificat reprezinta dovada detinatorului in legatura cu 3 lucruri:
- Detinatorul a fost vaccinat cu unul dintre tipurile de vaccin puse la dispozitie in tara sa;
- Detinatorul a avut un rezultat negativ la efectuarea unui test rapid antigen;
- Detinatorul s-a vindecat dupa contractarea bolii.
Persoanele care au contractat boala si s-au vindecat dupa aceasta, nu mai au nevoie de dovada unui test RT-PCR, atata timp cat acestea se inscriu in perioada cuprinsa intre 14 si 180 de zile de la confirmarea bolii.
Datorita Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) care elibereaza saptamanal o harta comuna pentru statele membre, privind restrictiile si situatiile de criza, putem extra informatii despre noi regulamente de calatorie care se impun in Europa.
Aceasta harta este impartita in mai multe culori, fiecare culoare avand o insemnatate pentru situatia regiunii respective, dupa cum urmeaza:
- Verde
- Portocaliu
- Rosu
- Rosu inchis
3.1. Reguli de calatorie in functie de zone
In functie de aceste culori, statele Uniunii Europene trebuie sa respecte urmatoarele masuri de calatorie:
- Statele membre europene ar trebui sa descurajeze calatoriile cetatenilor catre zonele notate cu rosu inchis;
- Statele membre europene trebuie sa oblige persoanele care au trecut printr-o zona rosu inchis sa intre in perioada de carantina/autoizolare si sa efectueze un test RT-PCR;
- Statele membre trebuie sa solicite calatorilor dintr-o zona portocalie sau rosie dovada unui test negativ;
- Statele membre trebuie sa scuteasca persoanele sub varsta de 12 ani de a fi supuse oricarui tip de test COVID;
- Statele membre trebuie sa scuteasca persoanele sub varsta de 18 ani de a fi supuse carantinei/autoizolarii in cazul in care nu exista o astfel de obligatie pentru tutorele care ii insoteste.
4.Reguli de calatorie in Asia
Restrictiile de calatorie in Asia s-au mai ameliorat de la inceputul pandemiei pana astazi, China reprezentand focarul principal de infectie. Cu toate acestea, este important de urmarit evolutia cazurilor in regiunile din Asia prin intermediul website-ului guvernamental https://travel.state.gov/.
5.Reguli de calatorie in Africa
Conform Guvernului Sud African, regulile de calatorie in Africa privesc reglementari mult mai stricte, precum:
- Calatorii aeriene reduse, atat domestice, cat si internationale;
- Este posibila doar prezenta calatorilor in terminalele aeriene si nu a insotitorilor;
- Este necesara verificarea temperaturii pasagerilor, atat la imbarcare, cat si la coborare;
- Este obligatorie purtarea mastilor chirurgicale in interiorul terminalelor si a cabinelor de zbor pe tot parcursul calatoriei.
6.Cum sa te feresti de surprize nedorite in timpul calatoriei
Inainte de infectarea globala cu COVID, cunosteam cateva trucuri de prevenire impotriva momentelor nedorite: verificam vremea in perioada calatoriei sau ne asiguram cu medicamente pentru dureri de cap.
Astazi, cele mai bune metode prin care ne putem feri de surprize nedorite in timpul calatoriei au devenit:
- Vaccinarea impotriva COVID-19
- Testarea rapida in caz de simptome ale COVID-19;
- Documentarea activa asupra cazurilor de COVID-19;
6.1.Beneficiile vaccinarii
Pe langa faptul ca, persoanele vaccinate beneficiaza de acces liber in spatii publice si inchise, vaccinarea aduce societatii urmatoarele beneficii:
- Imunizare;
- Posibilitate scazuta de infectare cu COVID-19;
- Libertate de calatorie;
- Siguranta in contexte publice aglomerate.
6.2.Avantajele testelor rapide
Testele rapide se deosebesc prin metodele de recoltare și prin modul de analiza a rezultatelor. Fiecare tip de test intruneste avantaje separate, chiar daca scopul lor este comun: de a detecta gradul de infectare cu COVID.
6.2.1. Avantajele testelor standard
Acestea reprezinta tipul de teste rapide COVID dintre cele mai cunoscute si mai utilizate. Pentru efectuarea unui astfel de test, se recolteaza, cu ajutorul unui betisor prevazut cu un cap de vata, secretiile nazale si/sau faringiene ale persoanei care apeleaza la acest serviciu.
Printre avantajele acestora, regasim:
- Timpul rapid de raspuns dupa recoltarea secretiilor;
- Precizia de identificare a existentei virusului in corp sau a inexistentei acestuia;
- Poate identifica virusul, chiar daca persoana diagnosticata nu prezinta simptome de COVID.
De obicei, organizatiile si companiile mari care isi doresc sa previna infectarea grava cu COVID a angajatilor, folosesc kit-uri de teste pentru uz profesional.
6.2.2. Avantajele testelor bazate pe detectia de antigen
Testele bazate pe detectia de antigen se efectueaza prin recoltarea secretiilor atat nazale, cat si faringiene, identificand prezenta proteinelor coronavirus in corpul pacientului.
Dintre avantajele testelor rapide bazate pe detectia de antigen, regasim:
- Aplicabilitate relativ usoara;
- Raspuns rapid al rezultatelor;
- Identificarea prompta a virusului in corp in cazul pacientilor infectati cu COVID;
Si in acest caz, exista kit-uri de teste bazate pe detectia de antigen care pot fi folosite pentru prevenirea infectarii grave cu COVID-19.
6.2.3. Avantajele testelor bazate pe detectia de anticorpi
Testele bazate pe detectia de anticorpi se realizeaza prin identificarea anticorpilor de la persoanele care au fost deja infectate cu COVID.
Dintre avantajele testelor bazate pe detectia de anticorpi, regasim:
- Identificarea unei infectii trecute;
- Raspuns rapid al rezultatelor;
- Grad de aplicabilitate usoara.
6.3.Informarea despre evolutia cazurilor
Informarea in legatura cu evolutia cazurilor in tara in care doriti sa calatoriti, este un pas important in planificarea unei calatorii indelungate sau a unei excursii de weekend in strainatate.
Sursele veridice pe care le puteti accesa pentru a afla, in timp real, evolutia cazurilor de COVID-19, sunt site-urile guvernamentale ale tarii in care doriti sa calatoriti sau site-ul oficial european.
In cazul in care doriti sa calatoriti catre o tara straina, fie din Europa sau de pe alt continent, este bine sa va documentati cu privire la restrictiile si regulile de calatorie impuse in perioada pandemica. Este important sa aveti intotdeauna la indemana, in timpul calatoriilor in strainatate, un kit de teste rapide pentru a preveni o infectare mai grava cu COVID-19.
Surse bibliografice: