Igiena mâinilor este indispensabilă pentru că germenii se pot răspândi cu ușurință în mediile de lucru în care angajații împart același spațiu, consumabile și echipamente.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, spălatul pe mâini poate preveni 1 din 3 boli gastrointestinale și 1 din 5 boli infectioase, inclusiv gripa.
Săptămâna Națională de Conștientizare a Spălatului pe mâini, are loc în fiecare an în prima săptămână din decembrie si promoveaza importanța spălării mâinilor cu apă și săpun ca fiind una dintre cele mai bune modalități de a evita îmbolnăvirea și răspândirea bolilor.
CDC recomandă să vă spălați pe mâini des, în special în momentele cheie în care este posibil să vă îmbolnăviți sau să răspândiți germeni.
Spalarea pe mâini este necesară în următoarele situații:
– Înainte de a lua masa sau de a pregăti mâncarea și după prepararea alimentelor
– După ce folosiți baia
-Atunci cand mainile sunt murdare
– După ce vă suflați nasul, tușiți sau strănutați
– Înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave
– Înainte și după tratarea unei tăieturi sau a unei răni
– După ce atingeți gunoiul
- Atinge fața numai după spălarea mâinilor.
- Dezinfectează smartphone-ul deoarece acesta poate fi un purtător de virusuri, ca orice altă suprafață.
- Folosește șervețele dezinfectante pe bază de alcool.
Cum ne spălăm corect pe mâini?
1. Udați mâinile cu apă (caldă
sau rece), închideți robinetul și aplicați săpun intr-o cantitate suficientă pentru a acoperi toată suprafața mâinilor.
2. Frecați mâinile palmă peste
palmă.
3. Palma dreaptă peste dosul palmei strângi cu degetele încrucișate și invers
4. Frecări rotative cu degetul mare stâng prins în palma dreaptă și invers. Clătiți bine mainile sub jetul de apă
5. Uscați mâinile cu un prosop de unică
folosință
6. Închideți robinetul folosind același prosop
Atingeți fața numai după spălarea mâinilor, dezinfectați smartphone-ul și utilizați șervețele dezinfectante pe bază de alcool. Pentru a preveni uscarea pielii, folosiți o cremă hidratantă de mâini.
Dezifectantul pentru maini
Spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai bună modalitate de a scăpa de germeni în majoritatea situațiilor, dar in cazul in care acestea nu sunt la indemana, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe baza de alcool.
Folosiți un dezinfectant pentru mâini cu cel puțin 60% alcool, puteti verificat continutul de alcool citind eticheta produsului.
Dezinfectanții pot reduce rapid numărul de germeni de pe mâini în multe situații. Cu toate acestea exista anumite limitari
– Dezinfectanții nu elimina toate tipurile de germeni.
– Este posibil ca dezinfectanții de mâini să nu fie la fel de eficienți atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau unsuroase.
– Este posibil ca dezinfectanții să nu elimine substanțele chimice dăunătoare de pe mâini, precum pesticidele.