Cos de cumparaturi

Livrare rapida la Easybox pentru numai 10.99 lei

Companie certificata ISO 9001

Call Center: Luni-Vineri 09:00-17:30

Protocolul de curățenie, dezinfecție, sterilizare în cabinetul medical. Aspecte esențiale din proces.

Actul terapeutic într-un cabinet medical nu trebuie să reprezinte o circumstanță de risc patogen pentru cei care practică sau beneficiază de acest serviciu, cu atât mai mult acum, în contextul pandemiei globale de SARS-CoV-2. 

De aceea, protocoalele de igienizare a întregului spațiu de lucru – curățenie, dezinfecție, sterilizare –  au fost stabilitate prin cadru legal, pentru a preveni atât contaminarea pacienților, cât și a personalului medical. Iată mai multe informații utile despre acest subiect:

1. Ce este un protocol de curățenie, dezinfecție și sterilizare?

Toate cabinetele medicale trebuie să respecte atât normele privind structura lor funcțională, aprobate prin ordinul MS 1338/2207, cât și recomandările forurilor internaționale, privind igienizarea optimă a acestor spații, în contexte specifice, precum cel asociat pandemiei. 

Un protocol de curățenie, dezinfecție și sterilizare reprezintă întregul proces de igienizare a unui cabinet medical, structurat pe etape de lucru progresive, ce includ tehnici și metode de implementare diferite.

2. Importanța respectării unui astfel de protocol în cabinet

Implementarea unui astfel de protocol este vitală pentru sănătatea celor prezenți în cabinetul medical, pacienți și personal, indiferent de specialitatea acestuia. Toate practicile de lucru trebuie să fie implementate in conformitate cu legislația actuală. 

Principalele aspecte ce trebuie precizate mai jos, vizavi de importanța unui protocol de curățenie, dezinfecție, sterilizare în cabinetul medical, sunt următoarele:

2.1. Reducerea riscului de infectare

Spațiul în care se desfășoară actul terapeutic reprezintă un mediu propice pentru infecții determinate de o serie extinsă de agenți patogeni: SARS-CoV-2, virusurile hepatitelor virale, HIV, HCV, adenovirusuri, rotavirusuri, poliovirusuri, papoavirusuri etc. 

De asemenea, cabinetul medical poate favoriza dezvoltarea culturilor de fungi și alte bacterii, fapt ce ar reprezenta un risc mare sau foarte mare pentru sănătatea organismului uman. 

Prezența și răspândirea acestor factori de risc sunt practic invizibile, de aceea, măsurile preventive au rolul bine definit de a minimiza efectele dezvoltării lor în cabinetul medical. 

Acest lucru este cu atât mai important cu cât, cei care ajung în acest loc pe baza unei probleme de sănătate, se confruntă deja cu o vulnerabilitate crescută.

2.2. Percepția pacientului față de serviciile oferite

Implementarea protocolului de igienizare poate contribui la scăderea nivelurilor de stres și anxietate ale pacienților, asociate nevoii acestora de a merge la cabinetul medical. Mai mult decât atât, teama de îmbolnăvire, sau grijile constante față de găsirea unui tratament eficient, pot fi amplificate de percepția față de un spațiu medical neigienizat corespunzător. 

Atunci când locul în care trebuie să primească ajutor pentru problema lor este unul impropriu pentru desfășurarea actului terapeutic, studiile arată ca pacienții devin indisponibili pentru a construi cu medicul o relație puternică, bazată pe deschidere și comunicare nu mai poate fi posibilă.

De asemenea, personalul medical va lucra cu mai multă încredere într-un mediu igienizat conform standardelor, știind că pacienții nu sunt expuși în fața celor mai mari riscuri de infectare. Așadar, este esențial să se aplice acest protocol exact așa cum prevede legea, pentru ca încrederea în serviciile medicale să nu fie influențată de acest aspect.

2.3. Evitarea rigorilor legislației actuale

Nerespectarea standardelor pe care le propune legislația în vigoare, prin acest protocol de igienizare a cabinetului medical, atrage răspunderea disciplinară, administrativ-materială, civilă, ori, după caz, penală, în sarcina persoanelor vinovate de abaterile săvârșite. 

3. Etapele protocolului de curățenie, dezinfecție și sterilizare

Protocolul de igienizare a unui cabinet medical trebuie să cuprindă 3 etape distincte, descrise de tehnici și metode de implementare diferite, cu ajutorul unor produse specifice:

3.1. Curățenia

Conform normelor în vigoare, curățarea este o fază incipientă cu evoluție graduală, din cadrul oricărui proces de îndepărtare a murdăriilor (organice și anorganice) de pe suprafețe (chiar și tegumente) și obiecte, prin operațiuni mecanice sau manuale. 

Curățarea se desfășoară pe baza utilizării de agenți fizici sau / și chimici, cu formule active sau caracteristici de produs specifice, astfel încât actul terapeutic din cadrul cabinetului medical să se poată desfășura în condiții optime de securitate. 

Pentru evaluarea eficienței etapei de curățenie în cabinetul medical, responsabilii cu igiena vor realiza periodic evaluări ale rezultatelor obținute. Mai exact, evaluarea calității curățeniei din spațiile cu risc de infectare ridicat presupune recoltarea probelor de mediu și analizarea lor.

Produsele cu care se realizează curățenia în cabinetul medical: 

  • săpunuri, detergenți și abrazive pentru curățarea suprafețelor 
  • mături, perii, teuri, mopuri și alte solutii de întreținere a curățeniei
  • cărucior pentru curățenie și pentru spălarea pavimentului. 
  • aspirator, mănuși, lavete, torșoane și bureți abrazivi. 
  • mănuși și ghete pentru protecție în timpul curățeniei 

DESCOPERĂ OFERTA LIME MEDICAL PENTRU MANUSI

3.2. Dezinfecția

Această etapă din procesul de igienizare a cabinetului medical are rolul de a distruge majoritatea microorganismelor patogene și nepatogene, prezente pe suprafețele cu risc de contaminare ridicat (inclusiv tegumente), cu ajutorul agenților chimici și / sau fizici. 

COMANDA ONLINE DIN OFERTA LIME MEDICAL DEZINFECTANTI

Etapa de dezinfecție poate avea 3 niveluri de intensitate diferite: 

  • Dezinfecția de nivel scăzut – presupune distrugerea majorității bacteriilor aflate în  stadiu vegetativ, fungilor și virusurilor, însă fără acțiune asupra microbacteriilor, sporilor, virusurilor neanvelopate și mucegaiurilor. 
  • Dezinfecția de nivel mediu – presupune distrugerea bacteriilor aflate în stadiu vegetativ, fungilor, microbacteriilor și virusurilor, însă fără acțiune asupra sporilor bacterieni. 
  • Dezinfecția de nivel înalt – presupune distrugerea bacteriilor aflate în stadiu vegetativ, fungilor, virusurilor, microbacteriilor și a majorității sporilor bacterieni. Se poate aplica și pentru dezinfectarea dispozitivelor reutilizabile, acolo unde nu se poate recurge la autoclavare. 

Etapa de dezinfecție poate avea mai multe forme: 

  • Dezinfecție prin căldură uscată sau flambare – formă utilizată exclusiv în timpul  dezinfectării laboratorului de microbiologie. 
  • Dezinfecție prin căldură umedă – formă utilizată exclusiv în caz de spălare automatizată a lenjeriei și veselei de laborator, la temperaturi de peste 90°C.
  • Dezinfecție cu raze ultraviolete – formă utilizată ca măsură suplimentară la curățarea și dezinfectarea chimică a suprafețelor netede și spațiilor închise din perimetrul laboratorului medical.  
  • Dezinfecția cu mijloace chimice – formă ce utilizează produse biocide din grupa principală I, tipurile 1 și 2. 
    • Produsele biocide de tip 1 se utilizează pentru:
      • dezinfectarea igienică a mâinilor prin spălare 
      • dezinfectarea igienica a mâinilor prin frecare 
      • dezinfectarea pielii intacte
    • Produsele biocide de tip 2 se utilizeaza pentru:
      • dezinfectarea suprafețelor
      • dezinfectarea manuală a ustensilelor medicale 
      • dezinfectarea prin imersiune 
      • dezinfectarea la mașini automate 

VEZI OFERTA CU DEZINFECTANTI DE SUPRAPETE DE LA LIME MEDICAL 

Alegerea celei mai eficiente forme de dezinfecție depinde de categoria din care fac parte suprafețele, instrumentarul și echipamentele ce urmează a fi supuse acestui proces: 

Critice – suprafețele, instrumentarul și echipamentele aflate în contact direct cu țesuturile corpului uman, sau care penetrează țesturile în timpul unei proceduri chirurgicale. 

Semicritice – suprafețele, instrumentarul și echipamentele aflate în contact direct cu mucoase intacte, dar care nu penetrează bariera tegumentară (cu excepția mucoasei periodontale). 

Noncritice – suprafețele, instrumentarul și echipamentele care sunt frecvent aflate în contact cu pacientul, sau care intră în contact numai cu forma intactă a pielii acestuia.

3.3. Sterilizarea 

Atunci când cel mai nalt nivel al dezinfecției determină înlăturarea de pe suprafețe, instrumentar și echipamente a tuturor microorganismelor (inclusiv cele aflate in stadiu vegetativ), se poate afirma că acest proces a determinat sterilizarea lor (conform EN 556 – starea unui produs liber de microorganisme viabile). 

Obținerea stării de sterilitate, precum și menținerea acesteia până la momentul utilizării, reprezintă o obligație permanentă a unității sanitare respective. Toate suprafețele, dispozitivele medicale și echipamentele ce urmează a fi sterilizate, trebuie mai întâi curățate și dezinfectate, conform protocolului. 

Sterilizarea se impune pentru orice material medical ce urmează a fi utilizat în condiții de asepsie strictă, iar pentru punerea sa în practică, sunt utilizate: 

  • Metode fizice pentru sterilizare (căldură uscată sau umedă, radiații UV, radiații gamma, electroni accelerați). 
  • Metode chimice pentru sterilizare (pe baza produselor chimice, de natură lichidă sau gazoasă). 

Serviciul de sterilizare trebuie amenajat într-un spațiu special destinat acestei proceduri, din perimetrul cabinetului medical. Organizarea activității de sterilizare cuprinde:

  • Asigurarea ariei de curățare, în vederea diminuării încărcăturii microbiene și eliminării încărcăturii organice și a biofilmului de pe suprafețele și dispozitive medicale. 
  • Verificarea stării de funcționare / valabilității instrumentelor cu care se realizează sterilizarea. 
  • Delimitarea unui perimetru curat în care se vor realiza inventarierea și împachetarea produselor sterilizate. 
  • Instruirea personalului medical privind procedurile de control și marcare a produselor finite. 
  • Sterilizarea propriu-zisă și implementarea sistemului de control al întregului proces. 
  • Înregistrarea și arhivarea datelor privind parcursul procesului, în vederea asigurării trasabilității, conform ISO 8402. 
  • Asigurarea echipamentului de protecție adecvat pentru personalul medical care realizează procedura de sterilizare propriu-zisă. 

COMANDA ECHIPAMENT DE PROTCTIE DIN OFERTA LIME MEDICAL

Pentru ca actul medical să se desfășoare în condiții de siguranță deplină, conform normelor în vigoare, cele trei proceduri pentru decontaminarea cabinetului medical sunt obligatorii prin lege. Însă privind mai departe de cadrul legal al întregului proces de igienizare, aceste măsuri reduc riscul de infectare și pot contribui la salvarea de vieți omenești.

Suport

Contactati-ne prin email sau telefon.

Livrare in 24h

Transport rapid prin curierat pe tot teritoriul Romaniei.

Plati securizate

Va asiguram securitatea platilor.

30 zile drept de retur

Pentru orice problema intampinata.

Aboneaza-te la newsletter si iti oferim 10% reducere pentru prima ta comanda !