Cos de cumparaturi

Livrare rapida la Easybox pentru numai 10.99 lei

Companie certificata ISO 9001

Call Center: Luni-Vineri 09:00-17:30

Îngrijirea unei răni superficiale: Ghid complet și produse necesare

Pentru a fi evitat riscul de infectare, îngrijirea unei răni superficiale se va realiza conform unor pași foarte simplu de urmat. De asemenea, produsele utilizate pentru curățarea și dezinfectarea leziunii respective trebuie să fie omologate conform standardelor în vigoare. 

Dacă ții cont de aceste două aspecte importante, procesul de vindecare va fi mult mai rapid, iar riscul de a rămâne cu o cicatrice permanentă se va micșora considerabil. Iată ce se înțelege prin „rană superficială” și cum se îngrijește în mod corect o astfel de problemă:

CUPRINS: 

  1. Ce este o rana superficiala?

2. Cum arata o rana superficiala?

3. Cum se trateaza aceasta?

4. Cand trebuie sa mergi la medic?

5. Ce alte sfaturi mai pot fi utile?

1. Ce este o rană superficială?

Se consideră rană superficială o leziune produsă la nivel cutanat care are ca efect doar pierderea stratului superior de piele, cunoscut sub denumirea de epidermă, existând posibilitatea de a afecta și stratul superior al dermei (localizată sub epidermă).

Ținând cont de acest aspect, juliturile, arsurile solare, tăieturile minore, înțepăturile de insecte sau formațiunile de pustule pot intra în categoria rănilor superficiale, descrise de o dezvoltare pe o suprafață de dimensiuni reduse (diametru și adâncime). 

În timpul sezonului estival, este indicat să ai la îndemână un kit de prim ajutor, cu produse acreditate conform standardelor în vigoare, ce pot curăța, dezinfecta și feri de alte impurități rănile superficiale. Dar despre cum se îngrijesc acestea, discutăm puțin mai târziu.

2. Cum arată o rană superficială?

În funcție de modul în care aceasta s-a produs, aspectul rănii superficiale poate varia. O astfel de leziune minoră poate presupune un anumit nivel de deteriorare la nivel cutanat, însoțit adesea de: sângerări ușoare, senzație de usturime, formarea unor pustule cu lichid (puroi), schimbarea nuanței pielii în dreptul zonei afectate, dureri de nivel redus etc

De asemenea, un alt semn definitoriu este crusta, formată la scurt timp deasupra suprafeței lezate, cu rol în protejarea rănii împotriva infecțiilor. Sub aceasta, se va forma un nou strat de piele, iar după ce s-a dezvoltat complet, crusta se va desprinde singură. Nu se recomandă ruperea acesteia, deoarece poți rămâne cu o cicatrice permanentă. 

3. Cum se tratează aceasta? 

Pentru a trata corect o rană superficială, astfel încât aceasta să se vindece mai bine, îți recomandăm să respecți toți pașii de mai jos, cât mai repede posibil de la producerea acestei leziuni: 

Pasul 1 – Oprește sângerarea rănii 

Acest prim pas se realizează dacă aplici presiune la nivel local, direct pe rană. Nivelul presiunii trebuie să fie unul moderat. Utilizează în proces o batistă curată, un șervețel sau un prosop de hartie, în cazul în care nu ai atunci la dispoziție un pansament steril. 

Pasul 2 – Curăță rana 

De obicei, în cazul unei julituri sau al unei zgârieturi minore, cauzate de contactul cu anumite corpuri (suprafața cimentată a unei alei sau o anumită formă de vegetație), pe suprafața rănii pot exista anumite reziduuri, ce trebuie înlăturate. 

Într-o primă fază a acestui pas, ține rana sub jet de apă, pentru ca orice tip de impuritate să se poată îndepărta sub acțiunea acesteia. Atenție la temperatura apei, deoarece pielea lezată este mult mai sensibilă în fața valorilor termice ridicate. 

După ce urmele de corp străin au fost îndepărtate, rana superficială trebuie să fie uscată foarte bine. Uscarea se poate realiza printr-o tamponare ușoara, cu ajutorul unui prosop de hârtie/prosop de hartie in Z, cu un pansament curat sau cu o batista curate. 

Pasul 3 – Dezinfectează rana 

Utilizând un dezinfectant potrivit pentru specificul leziunii respective, aceasta se dezinfectează împotriva posibilelor infecții. În acest sens, îți recomandăm să ceri sfatul medicului specialist, pentru a-ți indica o soluție adaptată acestui tip de nevoie. 

Pasul 4 – Aplică o soluție cicatrizantă

Aplicarea cu regularitate a unui unguent sau a oricărei alte soluții cu efect cicatrizant este recomandată, astfel încât bandajul aplicat ulterior să nu se lipească de rana peste care încă nu s-a format crusta. 

După formarea crustei, se recomandă aplicarea în continuare a unui astfel de produs cu acțiune topică, astfel încât procesul de vindecare să fie unul corect, iar riscul de producere a unor cicatrici permanente să fie îndepărtat cât mai mult posibil. 

De altfel, este important de reținut faptul că un tratament impropriu pentru o astfel de leziune poate cauza sângerări recurente. Din acest motiv, dimensiunile rănii produse inițial pot crește, la fel și perioada necesară pentru vindecare. 

Pasul 5 – Securizează rana

Cât timp o rană superficială deschisă nu a dezvoltat încă o crustă pe suprafața sa, este indicat să acoperi zona lezată cu un pansament, în a cărui material există o substanță grasă, pe bază de parafină, anhidră (nu conține apă) care poate stimula procesul de formare a țesutului precum și epitelizarea (vindecarea rănii). 

Alege de pe site un produs a cărui țesătura nu aderă la plagă, astfel încât să poată fi schimbat fără a produce durere și fără a distruge țesuturile nou formate. Pentru a securiza amplasarea sa cu precizie pe suprafața rănii, poți utiliza un set de plasturi medicali. 

4. Când trebuie să mergi la medic?

Chiar și în cazul unei răni superficiale, dezvoltarea anumitor complicații ar putea necesita un consult de urgență la cabinetul medicului specialist. Iată câteva „semnale de alarmă” care necesita un asemenea demers:

  • rana sângerează foarte mult, iar tamponarea cu ajutorul unei batiste de hartie sau al unui pansament steril pare să nu poată opri pierderea de sânge;
  • chiar dacă, din punct de vedere al adâncimii în straturile superioare ale pielii, rana ar putea intra în categoria celor superficiale, suprafața sa foarte extinsă (mai ales la nivelul tenului sau în zona genitală) ar trebui să necesite o evaluare de specialitate; 
  • leziunea provocată la nivelul pielii are o adâncime considerabilă, iar intervenția medicului specialist este necesară, deoarece rana trebuie cusută;
  • sângele țâșnește din rană, existând astfel posibilitatea ca o arteră să fi fost lezată, în urma impactului produs; în cazul unei sângerări abundente, pot apărea și alte complicații medicale;
  • există semne vizibile ale inflamării suprafeței lezate, însoțite de roșeață, dar și de un nivel de durere considerabil, a cărui intensitate pare să nu se mai reducă; 
  • rana superficială produce secreții cu un miros neplăcut; în cazul acumulărilor de puroi, o evaluare a medicului de familie poate evita producerea altor neplăceri; 
  • cauzarea leziunii respective a determinat dezvoltarea unor episoade febrile;
  • este imposibilă îndepărtarea unui fragment din structura corpului care a produs această rană (un ciob de sticlă, un fragment de materie vegetală, o pietricică etc) 

5. Ce alte sfaturi mai pot fi utile?

Pentru a minimaliza riscul de producere a unor leziuni minore, localizate la nivelul pielii, dar și pentru a te bucura de un proces de vindecare cât se poate de rapid, îți recomandăm: 

  • să nu rupi crustele formate deasupra leziunii, deoarece acestea protejează rana împotriva infecțiilor; mai mult decât atât, ruperea lor poate provoca sângerări și creșteri în dimensiune ale rănilor, factori care determină un timp de refacere mai mare; 
  • să utilizezi creme de protecție solară, în cazul în care pielea sensibilă este expusă acțiunii razelor UV; pentru copii și bebeluși, cremele solare cu factor SPF50 sunt cele recomandate; la adulți, valoarea factorului poate fi și de 30SPF; în cazul arsurilor, expunerea la soare trebuie evitată; 
  • să porți echipamente de protecție în timpul unor activități care pot cauza tăieturi sau arsuri la nivelul pielii; descoperă ofertă noastră cu mănuși chirurgicale și mănuși de examinare, pentru a afla mai multe despre beneficiile utilizării acestora, din punct de vedere al siguranței oferite de anumite tipuri de material; 
  • să adopți o alimentație care poate stimula procesul de vindecare, adică să incluzi în meniu produse bogate în nutrienți cu efect antioxidant, antiinflamator și cu rol activ în refacerea celulară: semințe, nuci, migdale, alune de pădure (vitamina E – regenerarea celulelor epidermei), morcovi (vitamina A – vindecarea pielii deteriorate). 
  • în cazul în care ți-a fost prescrisă o anumită schemă de tratament pentru o boală cronică de care suferi, cere sfatul medicului specialist privind interacțiunea ingredientelor active din medicamente respective cu cele din soluțiile pentru abordarea rănilor superficiale, pentru a nu se produce reacții adverse, pe baza incompatibilității lor. 

Categoria rănilor superficiale include leziuni minore care nu afectează într-un mod agresiv epiderma și derma. Arsurile, juliturile sau tăieturile minore pot fi incluse în acest spectru, iar succesul procesului de vindecare se bazează pe respectarea pașilor amintiți mai sus. 

Perioada necesară pentru ca o astfel de rană să se vindece depinde de soluțiile utilizate pentru îngrijirea sa, precum și de nivelul de protejare a acesteia (exemplu: evitarea contactelor care ar putea cauza ruperea crustei formate deasupra unei răni superficiale). 

Cu toate că sunt considerate „leziuni minore”, prin impactul redus produs la nivelul organismului, există și anumite motive de îngrijorare asociate lor, motiv pentru care necesita un consult de specialitate. Asigură-te că în cazul în care te confrunți cu una dintre situațiile problematice de mai sus, iei legătura de urgență cu medicul tău.  

Ne revedem pe blog pentru alte articole la fel de interesante! 

Suport

Contactati-ne prin email sau telefon.

Livrare in 24h

Transport rapid prin curierat pe tot teritoriul Romaniei.

Plati securizate

Va asiguram securitatea platilor.

30 zile drept de retur

Pentru orice problema intampinata.

Aboneaza-te la newsletter si iti oferim 10% reducere pentru prima ta comanda !