Glucoza este cea mai importantă sursă de energie dintre toate organismele vii.
Glucoza este rar ingerată ca atare. În general, consumăm zaharurile sub forme mai complexe existente în alimente, care conțin lanțuri de molecule de glucoză unite între ele de lungime variabilă (polizaharide), fie din surse vegetale (amidon, amilopectină, fructoză, zaharoză), fie animale (glicogen). Cu cât lanțurile de glucoză sunt mai lungi și mai ramificate, cu atât mai lent se descompun în organismul uman și nu suprasolicită celulele pancreatice.
Atunci când consumi dulciuri și alte alimente sau băuturi dulci, organismul descompune zahărul în glucoză (numită și zahăr). Zahărul se găsește în mod natural și în fructe, legume (sub formă de fructoză) și lactate (ca lactoză).
Organismul are nevoie de insulină pentru a transporta glucoza din sânge în celule. Insulina este un hormon secretat de pancreas după mese, când concentrația glucozei crește în sânge. Ea facilitează, așadar, absorbția glucozei în celule.
Fluctuațiile glicemiei în timpul zilei
Diverși factori pot provoca variații ale glicemiei, însă acestea se mențin în intervalul acceptat la persoanele normale.
În mod normal, nivelul de glucoză din sânge crește ușor după masă, iar insulina este eliberată pentru a-l scădea, cantitatea de insulină eliberată fiind adaptată carbohidraților consumați în timpul mesei.
Dacă nivelurile de glucoză din sânge scad prea mult, cum se întâmplă când ești înfometat sau după un efort fizic intens, intră în scenă glucagonul (un alt hormon din pancreas) care eliberează rezervele de glucoză din ficat, crescând nivelul de glucoză din sânge. Când cuplul glucoză/insulină funcționează corect, cantitatea de glucoză din sânge rămâne destul de stabilă. Problemele apar la diabetici, atunci când fluctuațiile glicemiei depășesc mecanismele de reglare interne.
Testarea glicemiei
În prezent, sunt disponibile atât teste de laborator, cât și teste rapide care se pot efectua oriunde, de către orice persoană, cu ajutorul glucometrelor.
Pentru acuratețea testării, glicemia se recoltează, în general, dimineața, pe nemâncate.
Glicemie normală – valori
Un om sănătos care nu a mâncat timp de cel puțin 8 ore ar trebui să aibă sub 100 mg/dL. De asemenea, ar trebui să aibă mai puțin de 140 mg/dL la 2 ore după masă.
Glicemie normală în funcție de perioada zilei
În timpul zilei, glicemia tinde să atingă cel mai mic nivel chiar înainte de mese. Pentru majoritatea persoanelor care nu suferă de diabet, nivelul zahărului din sânge înainte de mese variază între 70 și 80 mg/dL. În cazul anumitor oameni, valoarea normală este 60, în timp ce pentru alții este 90.
Nivel scăzut de glicemie
Un nivel scăzut al glicemiei variază, de asemenea, foarte mult. În cazul multor oameni, glicemia nu scade niciodată sub 60, chiar dacă nu mănâncă pentru un timp mai îndelungat.
În cazul în care ții dietă sau ai un program de lucru foarte încărcat și deseori “sari” peste mese, este bine să știi care sunt principalele semne ce indică o cădere de glicemie:
- te simţi slăbit;
- ţi-e foame;
- eşti agitat;
- ai ameţeli şi tremurături;
- transpiri abundent;
- ţi-e greaţă;
- ai senzaţia de furnicături în extremități (mâini şi picioare).
Diabetul
Diabetul este un grup de boli cronice care au în comun nivelul ridicat de glucoză în sânge (sau zahăr în sânge). Această situație, numită hiperglicemie, apare atunci când organismul produce prea puțină insulină ori deloc sau când celulele din corp devin rezistente la acțiunea insulinei.
Deși cauzele diabetului zaharat de tip 1 nu sunt foarte clare, este o certitudine faptul că nu poate fi declanșat de consumul excesiv de zahăr și nici de alte aspecte legate de stilul tău de viață.
În cazul diabetului de tip 2, zahărul nu cauzează direct acest tip de diabet, dar probabilitatea de a-l dezvolta este mai mare dacă ai exces ponderal. El poate crește rezistența la insulină și este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la apariția diabetului.
Cantitatea maximă de zahăr recomandată zilnic adulților este de 30 de grame, (aproximativ șapte lingurițe).
Surse
- https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/glicemie
- https://medicool.ro/poti-face-diabet-de-la-dulciuri-in-exces-cat-de-mare-e-pericolul-daca-mananci-mult-zahar-58976.html
- https://medcenter.ro/articole-medicale/ce-este-glicemia-si-cand-ar-trebui-sa-ne-ingrijoreze