Pentru sănătatea ta și a celor cu care interacționezi, dezinfectarea optimă a unui spațiu este indispensabilă, mai ales în condițiile pandemiei globale cu care întreaga planetă se confruntă în prezent.
Acest proces presupune utilizarea unor soluții eficiente, cu formule active aprobate de autoritățile în domeniu, pentru îndepărtarea agenților de risc de pe diferite suprafețe: pardoseală, dispozitive medicale, tegumente etc
Află în continuare cum alegi cel mai bun dezinfectant, precum și alte informații esențiale pentru sesiunea ta de cumpărături online pe linemedical.ro:
- 1. Care este cel mai bun dezinfectant pentru suprafețe?
- 1.1. Care este diferența dintre un produs de curățare și un dezinfectant?
- 1.2. Alegerea dezinfectanților în funcție de substanțele active
- 1.3. Alegerea dezinfectanților în funcție de acțiunea asupra suprafețelor
- 1.4. Alegerea dezinfectanților în functie de timpul de acțiune
- 1.5. Alegerea dezinfectanților în functie de parfum
- 1.6. Alegerea dezinfectanților avizați de organismele competente
- 2. Care este cel mai bun dezinfectant pentru mâini?
- 2.1. Acțiunea alcoolului asupra mâinilor
- 2.2. Tipurile de acțiune ale unui dezinfectant pentru mâini
- 2.3. Modul corect de aplicare a unui dezinfectant pentru mâini
- 3. Dezinfectant pentru mâini vs dezinfectant pentru suprafețe
1. Care este cel mai bun dezinfectant pentru suprafețe?
Îți dorești produse pentru igienizarea optimă a suprafețelor, ce pot asigura nu doar un rezultat estetic mulțumitor, dar și eficiență în îndepărtarea pericolelor nevăzute?
Dacă răspunsul este unul afirmativ, te invităm sa afli care sunt principalele criterii pentru alegerea celui mai bun astfel de dezinfectant. Însă înainte de acestea:
1.1. Care este diferența dintre un produs de curățare și un dezinfectant?
Cu toate că utilizarea ambelor categorii de produse are ca rezultat igienizarea suprafețelor vizate, din punct de vedere al acțiunii față de agenții contaminatori, există diferențe notabile între acestea:
Produsele de curățare au rolul de a îndepărta urmele vizibile de murdărie de pe suprafețele dintr-un anumit spațiu, precum: plăcile ceramice, geamurile, zonele expuse peliculelor de grăsime, vasul de toaletă, pervazurile, aparatura medicală etc
De asemenea, utilizarea lor are menirea de a îndepărta, încă dintr-o fază incipientă a formării, mediile ce pot fi prielnice pentru dezvoltarea culturilor de microorganisme. Cu toate acestea, produsele de curățare nu asigură un rol vital în eliminarea bacteriilor și virusurilor.
Dezinfectanții pot elimina agenții patogeni de pe o suprafață, igienizată în prealabil cu o soluție pentru curățare, dar care este în continuare contaminată.
Un produs pentru dezinfectare poate ucide un anumit procent din totalul de bacterii și virusuri prezente într-un anumit spațiu, pe baza substanțe active din formulele acestora.
1.2. Alegerea dezinfectanților în funcție de substanțele active
Daca îți dorești să utilizezi un dezinfectant ce se poate dovedi cu adevărat eficient în eliminarea factorilor de contaminare de pe suprafețele casei, asigură-te că produsul respectiv include în formulă una sau mai multe dintre următoarele substanțe:
Acidul peracetic
Această substanță activă este frecvent regăsită în formulele dezinfectanților pentru suprafețe sau instrumente. Este un coroziv puternic, de aceea, acționează alături de un inhibitor de coroziune, în cadrul aceluiași mix. Se recomandă alegerea unui dezinfectant ce conține o concentrație de 3% acid peracetic, pondere considerată suficientă pentru un efect optim
Apa oxigenată sau peroxidul de hidrogen
O substanță cu rol antiseptic, ce trebuie, însă, utilizată doar în solutii diluate. Apa oxigenată are un efect înălbitor, de aceea, este recomandată mai ales pentru dezinfectarea suprafețelor acoperite cu plăci ceramice albe, așa cum pot fi cele din baie sau bucătărie.
Etanolul (alcool)
Dezinfectanții ale căror formule includ etanol în concentrații mai mari de 70% sunt recomandați pentru orice tip de suprafață. Acest alcool asigura un spectru larg de acțiune asupra unui număr ridicat de bacterii, fungi și virusuri, precum și un nivel de toxicitate redus asupra organismului uman.
1.3. Alegerea dezinfectanților în funcție de acțiunea asupra suprafețelor
Pentru un nivel optim de eficiență în dezinfectarea suprafețelor, îți recomandăm să alegi produse ce asigură următoarele beneficii:
- uscare rapidă și fără urme
- capacitate de acoperire foarte bună
- compatibil cu materiale metalice sau sintetice.
Din punct de vedere al acțiunii biocide asupra agenților contaminatori, cel mai bun dezinfectant pentru suprafețe trebuie să fie:
- bactericid (EN13727, EN16615)
- tuberculocid (EN143348)
- levuricid (EN13727, EN16615)
- fungicid (EN13624, EN13697)
- virucid împotriva virusurilor anvelopate: norovirusuri, poliovirusuri, rotavirusuri, coronavirusuri, adenovirusuri.
DESCOPERA OFERTA ACTUALIZATA CU DEZINFECTANTI PENTRU SUPRAFETE
1.4. Alegerea dezinfectanților în functie de timpul de acțiune
Timpul de acțiune al unui dezinfectant diferă de la un produs la altul, in functie de:
- nivelul de concentrație
- substanțele active din formulă
- vâscozitatea acestuia.
Este recomandat să alegi soluții pentru dezinfectare cu un timp de acțiune cât mai redus, de aproximativ 5-10 minute. De aceea, îți recomandăm să consulți cu atenție informațiile din pagina produsului ales, pentru a adăuga în coșul de cumpărături un dezinfectant pe cât de eficient, pe atât de rapid în eliminarea factorilor contaminatori.
COMANDA ACUM CEI MAI EFICIENTI DEZINFECTANTI PENTRU PARDOSELI
1.5. Alegerea dezinfectanților în functie de parfum
Ai la dispozitie dezinfectanți ce conțin alcooluri aromatice în formulă, astfel încât utilizarea acestora să asigure un miros discret și plăcut. De cele mai multe ori, aromele dezinfectanților cu arome pot aduce în spațiul casei tale note ce inspiră prospețime și percepția unui spațiu complet igienizat.
Citește cu atenție informațiile din pagina produsului ales, pentru a afla ce miros degajă dezinfectantul respectiv. Te așteptăm pe site și cu produse inodore, adică cele care nu lasă nicio aromă în spațiul proaspăt igienizat, în cazul în care mirosurile produselor pentru dezinfectare îți produc un real disconfort.
1.6. Alegerea dezinfectanților avizați de organismele competente
Ține cont de acest criteriu, atunci când citești informațiile de pe eticheta produsului, sau din pagina magazinului online.
Un dezinfectant poate primi avizul Comisiei Naționale pentru Produse Biocide sau Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, doar dacă acțiunile sale (bactericidă, fungicidă, virucidă etc) sunt susținute de rezultate ale testelor de eficientă, realizate de laboratoare acreditate, ce pot demonstra validitatea acestora.
Avizul se obține doar după ce o comisie de experți studiază și aproba dosarul produsului biocid respectiv. Produsul ales de tine trebuie să conțină numărul avizului, precum și microorganismele asupra cărora are o eficiența testată. Aceste doua elemente din descrierea produsului sunt esențiale pentru recunoașterea unui dezinfectant avizat.
2. Care este cel mai bun dezinfectant pentru mâini?
Alcoolurile asigură un efect biocid excelent, deoarece pot denatura eficient proteinele. De aceea, dezinfectanții pentru mâini includ frecvent în formulele acestora izopropanol, etanol, n-propanol, sau combinații ale acestor alcooluri.
2.1. Acțiunea alcoolului asupra mâinilor
Dintre toate aceste variante, etanolul (alcoolul etilic) este cel mai recomandat alcool pentru formula unui dezinfectant de mâini eficient, fiind mult mai delicat cu pielea și asigurând un miros mai discret.
Concentrația de alcool poate varia între 60-95%, de la un produs la altul. Acest lucru nu înseamnă neapărat că o concentrație mai ridicată determină un nivel sporit de eficiență împotriva factorilor de risc de pe suprafața mâinilor.
Dimpotrivă, o concentrație prea scăzută de apă în formula dezinfectantului poate inhiba denaturarea proteinelor. De aceea, experții consideră că o concentrație optimă de alcool din formula unu dezinfectant pentru mâini este de 70%.
Alcoolul, în forma sa pură, contribuie la eliminarea apei din piele și uscarea acesteia. În consecință, cel mai bun dezinfectant pentru mâini conține și agenți de hidratare / emolienți eficienți, ce reduc efectele acțiunii alcoolului din formulă asupra mâinilor.
2.2. Tipurile de acțiune ale unui dezinfectant pentru mâini
La fel ca în cazul dezinfectanților pentru suprafețe, cei dedicați dezinfectării mâinilor pot fi eficienți din punct de vedere microbiologic, împotriva unei liste variate de agenți contaminatori:
- bactericid (EN13727)
- micobactericid (EN14348)
- levuricid (EN13624) etc
- activitate virucidă împotriva virusurilor anvelopate: norovirusuri (EN14476), poliovirusuri (EN14475), rotavirusuri (EN14476), adenovirusuri tip 5 (EN14476) etc
2.3. Modul corect de aplicare a unui dezinfectant pentru mâini
Modul de aplicare a unui dezinfectant pentru mâini este la fel de important ca alegerea acestui produs, pe baza criteriilor analizate în rândurile de mai sus. Reține că un timp de acțiune optim a formulei sale pe suprafața mâinilor este de aproximativ 30 de secunde.
Pentru ca acțiunea unui dezinfectant pentru mâini să asigure cele mai bune rezultate:
- trebuie să acopere integral palmele, degetele, zonele dintre degete, unghiile și chiar încheieturile mâinilor.
- după aplicare mâinile trebuie frecate până la uscarea completă a dezinfectantului utilizat.
- se interzice ștergerea dezinfectantului de pe mâini, deoarece această acțiune contribuie la minimizarea nivelului său de eficiență.
DESCOPERA GAMA COMPLETA A DEZINFECTANILOR
3. Dezinfectant pentru mâini vs dezinfectant pentru suprafețe
Principalele criterii prin care se deosebesc cele două categorii de produse sunt:
Dinamica procesului de validare a produsului
Dezinfectanții pentru suprafețe ș dezinfectanții pentru mâini se validează diferit de organismele acreditate, în urma unor teste specifice pe care trebuie să le treacă, pentru ca produsele în cauză să poată fi validate.
Durata de acțiune a produsului după aplicare
Această valoare poate varia nu doar de la o categorie la alta, ci și de la un produs la altul, chiar dacă fac parte din aceeași clasă de dezinfectanți. De obicei, dezinfectanții pentru mâini necesită un timp de acțiune mai mare, comparativ cu cei aplicați pe diferite suprafețe.
Expunerea corpului în fața formulelor de ingrediente
Formulele pentru dezinfectanții de mâini au o acțiune mult mai delicată asupra tegumentelor, comparativ cu dezinfectanții pentru suprafețe. Informează-te corespunzător în timpul sesiunii de comandă online de pe site, pentru a afla despre efectele pe care le poate avea expunerea mâinilor în fața acestor soluții pentru igienizare, indiferent de natura produsului utilizat.
Cel mai bun dezinfectat are un rol multiplu: asigură simplitate în utilizare și un nivel redus de contaminare, pe baza formulelor active avizate de organisme acreditate.
Alege produsele din oferta Lime Medical pe baza criteriilor analizate astăzi împreună și cere-ne oricând dorești sfatul, pentru că îți putem oferi recomandări de produs inspirate, pentru o dezinfectare optimă a mâinilor, sau a diferitelor suprafețe cu care intri in contact.