Cos de cumparaturi

Livrare rapida la Easybox pentru numai 10.99 lei

Companie certificata ISO 9001

Call Center: Luni-Vineri 09:00-17:30

Boli contagioase: Cum se transmit și cum pot fi prevenite

Bolile contagioase (cunoscute și sub denumirea de boli infecțioase sau boli transmisibile) sunt cauzate de agenți patogeni contagioși, precum: microbii, virusurile, paraziții mono- și pluricelulari, precum și fracțiunile proteice (peptidele). 

Organismul este expus în fața acestora din cauza așa-numitelor “porți de intrare”, pe care agenții infecțioși le utilizează pentru a se instala in interiorul corpului uman. Afecțiunile cauzate de bolile contagioase sunt variate și pot avea consecințe dintre cele mai severe. 

Pentru a reduce pe cât de mult posibil riscul de contaminare și dezvoltare a bolilor cauzate de acești agenți, se recomandă o serie de măsuri preventive, așa cum vei afla în cele ce urmează. Pentru diagnosticarea și tratarea lor, este necesar consultul de specialitate.

CUPRINS: 

  1. Care sunt cele mai contagioase boli?

2. Cum se transmit bolile contagioase?

3. Cum poate fi prevenita raspandirea acestora?

1. Care sunt cele mai contagioase boli? 

Bolile din această categorie pot afecta membrii oricărui eșantion de persoane de pe suprafața întregului Glob și se pot transmite cu ușurință de la un individ la altul. Din cauza acestor caracteristici, de-a lungul istoriei s-au dezvoltat nenumărate pandemii, soldate cu o serie de consecințe devastatoare în rândul populației.

Așadar, bolile contagioase sunt descrise de viteza cu care se pot transmite comunitar, complexitatea mutațiilor pe care tulpinile virale le capătă în timp, precum și de numărul variat al categoriilor de persoane, ce pot contacta agenții infecțioși prin diferite moduri. 

Cele mai contagioase boli sunt: 

1.1. Gripa 

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, gripa afectează anual 1 din 5 persoane de pe Glob. Virusul gripal poate rezista perioade de timp îndelungate pe zone contaminate, mai ales în cazul în care acestea nu sunt tratate cu dezinfectanți de suprafețe

Această boală contagioasă poate fi prevenită prin vaccinare, recomandându-se acest lucru mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, copiilor cu vârste mai mici de 5 ani, persoanelor supraponderale, femeilor însărcinate și pacienților cu afecțiuni cronice. [1] [2] 

1.2. Pneumonia 

Agentul viral care poate produce infecțiile la nivelul tractului respirator inferior poate fi o ciupercă, un virus sau o bacterie. Pneumonia reprezintă o cauză de deces principală, în țările cu un sistem medical defectuos și cu politici de informare a populației inexistente.

Anual, mai bine de un milion de decese cauzate de pneumonie sunt înregistrate în rândul copiilor, mai ales zone subdezvoltate ale lumii. Doar bolile sistemului cardiovasculare, precum și anumite tipuri de cancer sunt mai mortale la nivelul Globului decât aceasta. [3][4][5]

1.3. Ebola 

Cunoscută și sub denumirea de febră hemoragică, Ebola este una dintre cele mai necruțătoare boli transmisibile din întreaga lume, cu o rată de mortalitate de 50%. A debutat în anul 1976, iar până acum, 35 de epidemii au fost devastatoare în unele zone de pe Glob.

Gorila, cimpanzeul sau liliacul sunt purtători naturali ai virusului ce cauzează Ebola, iar țări precum Guinea, Liberia și Sierra Leone, unde aceste specii trăiesc, sunt cele mai afectate. Între 2014 și 2016 s-au înregistrat pe aceste teritorii peste 25.000 de îmbolnăviri. [6][7]

1.4. Malaria 

În zonele de pe continentul african, malaria este o boală contagioasă care continuă să facă nenumărate victime. Datele unui studiu din 2016 au arătat ca s-au raportat 216 milioane de îmbolnăviri în 91 de țări de pe Glob, 90% dintre acestea fiind în zone din Africa. 

Malaria este cauzată de un parazit prezent în corpul-gazdă al unei specii de țânțar din genul Anopheles. Înțepătura acestuia permite contaminarea cu acest agent infecțios și, prin urmare, dezvoltarea bolii infecțioase. Transfuzia de sânge este o altă cauză a malariei. [8][9][10]

1.5. Hepatita B

Datele OMS arată că aproximativ 257 milioane de persoane din întreaga lume au această boală, cauzată de virusul hepatic B (VHB). Cele mai mari rate ale mortalității sunt înregistrate din cauza complicațiilor apărute, în țări din Africa de Vest sau Asia de Sud-Est. 

Hepatita B se poate transmite în multe moduri. Menționăm aici contactul sexual neprotejat cu o persoană contaminată, transfuzii de sânge cu seringi utilizate, atingerea anumitor obiecte contaminate și lipsa utilizării unor dezinfectanți de mâini cu acțiune biocidă. [11][12]

1.6. Bolile cu transmitere sexuală

Printre cele mai contagioase boli cu transmitere sexuală se numără HPV, HIV, sifilis, herpes genital, gonoreea, chlamydia sau trichomoniaza. Anual, 340 de milioane de noi cazuri sunt înregistrate la nivelul întregii planete.  

Informarea precară privind efectele acestor boli asupra sănătății și vieții, precum și lipsa soluțiilor pentru protecție sexuală, reprezintă principalele cauze pentru care aceste valori rămân constante, an de an. De cele mai multe ori, partenerul contaminat nu se confruntă cu simptome decât într-o formă mai avansată a bolii, existând un risc de infectare foarte mare. [13][14]

1.7. Covid-19

Pandemia de Covid-19 este prima pandemie din istorie cauzată de un coronavirus. Majoritatea persoanelor infectate se confruntă cu simptome ușoare sau moderate, recuperându-se complet, fără a fi necesar un tratament special. 

Virusul din particulele lichide se transmite prin strănut, tuse sau respirație, de aceea, OMS a recomandat purtarea de măști pe întreaga perioadă considerată ca fiind una critică, prin prisma numărului mediu de noi infectări cu SARS-CoV-2.

Din 2020 și până în prezent, această criză continuă să afecteze populația de pe întregul Glob, însă nu într-un ritm la fel de îngrijorător precum în urmă cu doi ani. Iar acest lucru se datorează vitezei cu care lumea medicală a răspuns acestei provocări.

Pentru că acum este posibil accesul facil la soluții pentru testare rapidă și vaccinare, numărul de noi cazuri zilnice este asociat unui regres de durată. Cu toate acestea, transmisibilitatea noului coronavirus SARS-CoV-2 nu poate fi contestată de absolut nimeni.

2. Cum se transmit bolile contagioase? 

Cu toate că medicina ultimului secol a evoluat extrem de mult, iar eforturile autorităților de a informa oamenii despre cauze, factorii de risc și prevenirea acestor patologii s-au multiplicat, bolile contagioase continuă să reprezinte o problemă sanitară majoră. 

Așa cum spuneam în prima parte a articolului de astăzi, agenții infecțioși responsabili pentru dezvoltarea bolilor contagioase pătrund în organism prin așa-numitele “porți de intrare”, transmițându-se fie de la o persoană la alta, fie prin vectori (vezi cazul malariei). 

Raportându-ne la acest aspect esențial, putem spune că modalitățile prin care se pot transmite bolile contagioase sunt cât se poate de variate: 

2.1. Prin respirație 

Exemple de boli cauzate de transmiterea prin respirație, tuse sau strănut a agenți infecțioși: gripa, pneumonia, Covid-19. 

2.2. Prin alimentație 

Gastroenterita (cunoscută și sub denumirea de “febra stomacului”) este cauzată de prezența anumitor paraziți intestinali, sau a unor streptococi.  

2.3. Prin pătrundere la nivel cutanat 

Prin piele și mucoase, agenții patogeni (ex: anumiți paraziți) pot cauza apariția unor afecțiuni precum micozele, stafilococozele sau gonoreea. 

2.4. Printre înțepare / injectare 

În cazul utilizării acelorași seringi și ace, există un risc foarte mare de contactare a unor boli infecțioase precum HIV sau hepatitele virale B, C, D. 

2.5. Prin contact sexual 

Contactul sexual fără prezervativ poate favoriza contactarea unor agenți infecțioși de la persoana contaminată la partener. Exemple: HIV, HPV, sifilis, chlamydia, gonoree. 

2.6. Prin transmitere de umori 

Anumite tipuri de gripă sau pneumonie, streptocozele sau mononucleoza infecțioasă, pot fi provocate de agenți infecțioși prezenți în diferite umori (exemplu: saliva).  

3. Cum poate fi prevenită răspândirea acestora?

Condițiile de trai si informarea precara, privind pericolele asociate contactării acestora, reprezintă principalele cauze pentru care numărul cazurilor de boli contagioase este atât de ridicat, an de an. Pentru a se preveni răspândirea acestora, autoritățile trebuie să:

  • Implementeze programe de informare a populației, despre cauzele și efectele răspândirii comunitare. Astfel de programe trebuie realizate periodic, în special, în cadrul grupurilor de populație puternic expuse în fața acestora (exemplu: tineri, consumatori de droguri etc) 
  • Aloce fonduri substanțiale pentru programele de cercetare și dezvoltare, astfel încât populația să poată avea acces la instrumente performante, prin care bolile se pot preveni, diagnostica și chiar vindeca. 
  • Investească semnificativ în tehnologii care pot monitoriza în timp real dezvoltarea unor noi focare și pattern-urile de răspândire comunitară, raportate la migrația populației. Astfel, se pot concepe mai rapid strategii de stopare a răspândirii. 

Bolile infecțioase reprezintă un domeniu aflat într-o permanentă “mutație”, datorită capacității unui agent patogen să capete noi caracteristici, pe măsură ce este transmis comunitar. De aceea, lupta împotriva acestora (informare-prevenire-tratare) presupune un efort colectiv și de lungă durată, dar care poate reprezenta singura opțiune validă avută la dispoziție. 

Dezinformarea sau lipsa de acces la informații esențiale, precum și incapacitatea autorităților de a oferi sprijin real în comunități afectate puternic de sărăcie și lipsa educației, reprezintă un mediu propice pentru menținerea numărului de noi cazuri la cote alarmante.  

REFERINTE: 

1.  World Health Organization. “Influenza (Seasonal).”, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal). Accessed April 26, 2022

2. Mayo Clinic. “Influenza (Flu).”, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719. Published November 1, 2021. Accessed April 26, 2022

3. Purushothama V. Dasaraju. Chien Liu. Infections of the Respiratory System – NCBI Bookshelf. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8142/. Accessed April 26, 2022

4. Wuerth, Brandon A, et al. “Trends in Pneumonia Mortality Rates and Hospitalizations by Organism, United States, 2002-2011(1).” Emerging Infectious Diseases, Centers for Disease Control and Prevention, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994371/. Published September 2016. Accessed April 26, 2022

5. Cole, Diane. “Which Contagious Diseases Are the Deadliest?” NPR, NPR, www.npr.org/sections/goatsandsoda/2014/09/16/347727459/which-contagious-diseases-are-the-deadliest. Published September 16, 2014. Accessed April 26, 2022

6. World Health Organization. “Ebola Virus Disease.”, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ebola-virus-disease. Published February 23, 2021. Accessed April 26, 2022

7. S;, Rybka A;Szanyi J;Kapla J;Plíšek. “[Highly Contagious Diseases with Human-to-Human Transmission].” Klinicka Mikrobiologie a Infekcni Lekarstvi, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23386507/. Accessed April 26, 2022

8. Baylor College of Medicine. “Introduction to Infectious Diseases.”, www.bcm.edu/departments/molecular-virology-and-microbiology/emerging-infections-and-biodefense/introduction-to-infectious-diseases. Accessed April 26, 2022

9. Burke, Darla. “Malaria: Causes, Symptoms, and Diagnosis.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/malaria. Published March 8, 2019. Accessed April 26, 2022

10. Mosquito Magnet. “Anopheles Mosquito: Malaria Mosquitoes.” www.mosquitomagnet.com/advice/mosquito-info/biting-insect-library/anopheles-mosquito. Accessed April 26, 2022

11. Holmes King, Bertozzi Stefano, Bloom Barry, Jha Prabhat, Gelband Hellen. Major Infectious Diseases: Key Messages from Disease. www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525197/. Accessed April 26, 2022

12. World Health Organization. “Hepatitis B.”, World Health Organization, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-b. Published July 21, 2022. Accessed April 26, 2022 

13. “Sexually Transmitted Diseases | STD | Venereal Disease.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/sexuallytransmitteddiseases.html. Published November 19, 2021. Accessed April 26, 2022 

14. “Data and Statistics.” World Health Organization, World Health Organization, www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/sexually-transmitted-infections/data-and-statistics. Accessed April 26, 2022 

Suport

Contactati-ne prin email sau telefon.

Livrare in 24h

Transport rapid prin curierat pe tot teritoriul Romaniei.

Plati securizate

Va asiguram securitatea platilor.

30 zile drept de retur

Pentru orice problema intampinata.

Aboneaza-te la newsletter si iti oferim 10% reducere pentru prima ta comanda !