Pielea este cel mai mare organ al corpului, format din apă, proteine, grăsimi și minerale. Pielea ta protejează corpul de germeni și reglează temperatura corpului. Nervii din piele te ajută să simți senzații precum căldura și frigul.
Pielea ta, împreună cu părul, unghiile, glandele de sebum și glandele de transpirație, fac parte din sistemul integumentar.
Cele trei straturi de țesut alcătuiesc pielea:
Pielea este constituită din 3 învelișuri: epidermul de origine ectodermică, dermul și hipodermul (stratul celular subcutanat) de origine mezodermică (mezenchimală).
Condiții care afectează pielea:
Alergii precum dermatita de contact și erupțiile cutanate provocate de iederă otrăvitoare.
- Bășici.
- Înțepăturile de insecte, precum înțepăturile de păianjen, de căpușă și de țânțar.
- Cancerul de piele, inclusiv melanomul.
- Infecțiile cutanate precum celulita.
- Erupțiile cutanate și pielea uscată.
- Tulburările pielii precum acnee, eczeme, psoriazis și vitiligo.
- Leziunile cutanate, precum alunițele, pistruii și negii cutanati.
- Rănile, arsurile (inclusiv arsurile solare) și cicatricile.
Mai multe studii au constatat că fumatul este un factor de risc independent pentru apariția prematură a ridurilor faciale și îmbătrânirea peilii, iar cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât este mai mare riscul.
Pielea afectată de fumul de tutun are în mod tipic un aspect cenușiu, deteriorat. Fumătorii în vârstă de 40 de ani au adesea la fel de multe riduri faciale ca nefumătorii în vârstă de 60 de ani. Daunele pielii cauzate de fumat pot să nu fie imediat vizibile cu ochiul liber, dar tot se întâmplă și pot începe să fie detectate în la vârsta de 20 sau 30 de ani ai unei persoane.
Fumatul afectează capacitatea pielii de a se repara singură deoarece promovează producția unei enzime numite metaloproteinază (MMP-uri), responsabilă pentru descompunerea colagenului din piele, care oferă netezime și elasticitate pielii.
Fumului de tutun și strângerea gurii atunci când se trage dintr-o țigară pot provoca apariția ridurilor în jurul ochilor și a gurii.
Expunerea îndeungata de-a lungul vieții la soare, poate provocă în timp apariția ridurilor, a petelor maronii de vârstă și crește riscul unor afecțiuni grave ale pielii, cum este cancerul de piele.
Cancerul de piele apare atunci cand celule sănătoase de la nivel cutanat suferă o mutație la nivelul ADN-ului și încep să se înmulțească necontrolat, formând în timp o masă tumorală.
Folosește protecție solară.
Utilizează un produs cu spectru larg de protecție solară și cu un SPF de cel puțin 15. Aplică generos protecția solară și reînoiește aplicarea la fiecare două ore – sau mai des dacă faci baie sau transpiri.
Alimentația sănătoasă
O dietă sănătoasă te ajută să arăți și să te simți mai bine. Consumă cu încredere o mulțime de fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.
Un somn sănătos
În afara aplicării cremei cu protecție solară, somnul este o modalitate naturală de a combate semnele de îmbătrânire precum ridurile și lăsarea pielii. Pielea noastră produce colagen nou în timpul somnului. Prin lipsa somnului suficient, pielea noastră poate părea deshidratată, ceea ce face liniile fine mai vizibile în mod natural, în special în zona ochilor, deoarece pielea este subțire.
Curăță delicat pielea
Evită săpunurile puternice. Săpunurile și detergenții puternici pot îndepărta grăsimea de pe piele. În schimb, alege produse de curățare ușoare și cât mai naturale!
Dă jos barba delicat. Pentru a-ți proteja și hidrata pielea, aplică înainte de bărbierit cremă, loțiune sau gel special de bărbierit. Pentru a evita eventualele iritații, este indicat să folosești o mașină de ras curată și ascuțită, în direcția de creștere a firului de păr.
- https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/10-obiceiuri-zilnice-pentru-o-piele-sanatoasa-si-radianta
- https://my.clevelandclinic.org/health/body/10978-skin
- https://www.rafflesmedicalgroup.com/health-resources/health-articles/6-beauty-benefits-of-sleep/#:~:text=Apart%20from%20applying%20sun%20screen,since%20the%20skin%20is%20thin.