Răceală, gripă și Covid
Gripa și COVID-19 sunt ambele boli respiratorii contagioase, dar sunt cauzate de diferiți viruși. COVID-19 este cauzat de infecția cu un coronavirus (SARS-CoV-2) identificat pentru prima dată în 2019. Gripa este cauzată de infecția cu un virus gripal.
Răceala obișnuită poate fi cauzată de mai multe tipuri diferite de viruși, inclusiv rinovirusuri, parainfluenza și coronavirusuri sezoniere.
O diferență dintre răceală și Covid-19 constă în durata de timp după care apare simptomatologia. Simptomele răcelii apar, de regulă, la 1-4 zile de la infectare. În cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, apar de obicei, de la 2 până la 14 zile de la infectare.
COVID-19 se răspândește mai ușor decât gripa și poate fi mai sever la unele persoane.
Persoanele infectate cu COVID-19 pot prezenta simptome mai târziu și pot fi contagioase pentru perioade mai lungi de timp.
Coronavirusurile sezoniere nu ar trebui să fie confundate cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19. Din cauza similitudinilor dintre gripă și răceala obișnuită, poate fi dificil să le deosebiți doar pe baza simptomelor. În general, gripa este mai gravă decât răceala obișnuită, iar simptomele sunt în mod tipic mai intense și încep mai brusc. Răcelile sunt de obicei mai ușoare decât gripa. Oamenii cu răceli au mai multe șanse să aibă nas înfundat sau să le curgă nasul decât cei cu gripă. Răceala în general nu duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi pneumonie, infecții bacteriene sau spitalizări. Gripa poate avea complicații serioase asociate.
COVID-19 și gripa se pot transmite de la o persoană la alta cu ușurință. Ambele sunt propagate în principal prin particule mari și mici care conțin virusul și sunt expulzate atunci când persoanele bolnave tușesc, strănută sau vorbesc. Aceste particule pot ajunge în gura sau nasul persoanelor aflate în apropiere și pot fi inhalate.
O mască medicală este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infecțiilor. Aceasta acoperă nasul și gura si se fixeaza de urechi. Măștile de față ajută la limitarea raspandirii germenilor.
Precauții legate de picaturile de saliva: utilizati o mască medicală în cazul unei infecții care se răspândește prin picaturi mari cand cineva tușeste, strănută sau vorbește. Infectii precum gripa, sinuzita si anumite tipuri de meningită bacteriană se încadrează în această categorie.
În spațiile interioare cu o ventilare deficitară, particulele mici care conțin virusul pot fi răspândite pe distanțe mai mari.
De ce poartă cadrele medicale mască?
Pentru prevenirea transmiterii virușurilor gripali în unitățile medicale, sunt recomandate unele masuri. Acestea includ: acoperirea feței pacientului care prezintă simptome de infecții respiratorii cu mască, izolarea pacienților suspecti în camere speciale și purtarea de către personalul medical a unor costume de protectie.
Personalul medical trebuie să poarte o mască de protecție când se află în preajma unui bolnav suspect sau confirmat de gripă. O astfel de mască este necesară când medicamentele antivirale sunt limitate sau când vaccinul antigripal nu este disponibil, de pildă în timpul unei pandemii.
Măsuri de prevenire a răspândirii
Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată, dezinfecteați-vă mâinile cu o soluție pe bază de alcool.
Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.
Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.