Cos de cumparaturi

Livrare rapida la Easybox pentru numai 10.99 lei

Companie certificata ISO 9001

Call Center: Luni-Vineri 09:00-17:30

Vindecarea rănilor deschise: Tot ce trebuie să știi

Vindecarea unei răni deschise presupune cicatrizarea leziunii respective și refacerea țesutului afectat, proces care poate fi unul cât se poate de complex, în funcție de severitatea acestei probleme. 

Perioada de refacere poate varia de la un pacient la altul, extinzându-se chiar și pe un interval de timp de câteva săptămâni. Accelerarea acestui proces este determinată de soluțiile pentru cicatrizare și refacere a țesutului de piele, aplicate la nivel cutanat. 

De altfel, pentru a evita orice neplăcere cauzată de expunerea unei răni deschise la mediul înconjurător, îngrijirea sa trebuie să urmeze o serie de pași, foarte simplu de urmat. Despre vindecarea unei răni deschise, dar și despre alte sfaturi utile, afli pe larg în continuare: 

CUPRINS: 

  1. Ce este o rana deschisa?

2. Tipuri de rani deschise

3. Cum se manifesta ranile deschise?

4. Cum tratezi o rana deschisa?

5. Ce suplimente ajuta la vindecarea ranii deschise?

6. Cum se cicatrizeaza o rana deschisa?

Acest tip de plagă este caracterizată prin ruperea țesutului pielii. În general, o rană deschisă este una minoră, fiind simplu de tratat acasă cu soluțiile potrivite pentru o astfel de problemă. 

Este cauzată de căzături, accidentări cu obiecte ascuțite sau de loviri produse în urma unui accident de circulație; așadar, vorbim despre ruperea, tăierea sau înțeparea pielii. 

Vindecarea acesteia presupune refacerea mai multor tipuri de celule, implicând timp și atenție asupra modului în care sunt realizați pașii de îngrijire. 

2. Tipuri de răni deschise 

Specialiștii clasifică rănile deschise pe baza unor criterii precum adâncimea lor sau țesutul afectat de o astfel de leziune. Conform literaturii de specialitate, există patru tipuri diferite de răni deschise:

2.1. Abraziunile 

Sunt cauzate de contactul pielii cu o suprafață dură, rezultând răzuirea stratului exterior al acesteia (epiderma). De obicei, producerea unei astfel de răni deschise nu este însoțită și de o pierdere de sânge semnificativă. Pentru a se evita problemele cauzate de o posibilă infecție, se recomandă spălarea și dezinfectarea acesteia.  

2.2. Lacerațiile 

Cauzate de contactul pielii cu lama unui cuțit sau al unui alt obiect tăietor, cu anumite unelte sau cu elemente ascuțite ale unor utilaje, rezultând tăierea sau ruperea pielii. Pot fi însoțite de o sângerare abundentă, în cazul în care sunt suficient de adânci.

2.3. Străpungerile

Cauzate de contactul pielii cu un obiect ascuțit, ce pătrunde prin straturile acesteia. De obicei, nu cauzează o pierdere de sânge semnificativă, însă pot afecta organele interne. Este indicat să se administreze cât mai repede posibil o injecție cu o soluție împotriva tetanosului, astfel încât să se evite riscul producerii unei infecții. 

2.4. Avulsiile 

Cauzate de accidentări grave, ce afectează nu doar suprafața pielii (prin ruperea parțială sau completă a acesteia), ci și țesutul de sub aceasta. În general, astfel de răni deschise sunt însoțite de o pierdere  masivă de sânge. 

3. Cum se manifestă rănile deschise?

O astfel de leziune este caracterizată de următoarele semne:

  • deteriorarea semnificativă a straturilor de piele; 
  • sângerări ce pot varia din punct de vedere al abundenței;
  • senzație de durere localizată în dreptul zonei afectate;
  • posibila formare a unor pungi umplute cu puroi; 
  • sensibilitate la atingerea zonei de piele afectate. 

4. Cum tratezi o rană deschisă?

În eventualitatea producerii unei astfel de răni, asigură-te că respecți următorul protocol: 

4.1. Oprirea sângerării

Sângerarea unei răni deschise se realizează prin presiune aplicată local, cu ajutorul unui bandaj, al unui prosop de hartie, sau al unei batiste de hârtie. Nivelul de presiune trebuie să fie unul mediu. 

4.2. Curățarea rănii 

Cel mai eficient mod prin care se poate curăța o rană deschisă este sub jet puternic de apă, la o temperatură potrivită pentru această zonă de piele sensibilă. În cazul în care există corpuri străine în interiorul leziunii, trebuie extrase. Dacă nu poți realiza acest lucru acasă, trebuie să ceri ajutorul medicului. 

4.3. Uscarea rănii 

Înainte de a fi dezinfectată, rana trebuie uscată complet. Utilizează pentru acest lucru fie un prosop de hartie, fie o compresă sterilă. 

4.4. Dezinfectarea rănii

Și rana propriu-zisă și țesutul afectat din jurul acestei plăgi se dezinfectează cu ajutorul unui dezinfectant potrivit pentru o astfel de problemă. În acest sens, îți recomandăm să ceri sfatul medicului sau farmacistului. 

4.5. Aplicarea soluției cicatrizante

Aplică frecvent gel cicatrizant pe suprafața leziunii, deoarece această acțiune generează un dublu beneficiu: (1) susține accelerarea procesului de vindecare; (2) împiedică lipirea pansamentului de rana deschisă. 

4.6. Aplicarea unui pansament

Aplică un pansament pe rană și schimbă-l la un anumit interval de timp, astfel încât rana să se mențină cât mai curată, fără a exista riscul de a se infecta. 

De asemenea, în anumite cazuri, medicul specialist poate recomanda un tratament medicamentos cu antibiotice, minerale și vitamine, în cazul în care leziunea respectivă prezintă un risc ridicat de infectare. 

5. Ce suplimente ajută la vindecarea rănii deschise?

  • vitamina A – esențială pentru accelerarea procesului de vindecare; rol-cheie în obținerea unui aspect sănătos al pielii lezate; 
  • vitamina C – contribuie la procesul de sinteză a colagenului și este recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante; 
  • vitamina E – recomandată în cazul pacienților care suferă de diabet și care se confruntă cu răni deschise; ajută la accelerarea procesului de vindecare; 
  • coenzima Q10 – este importantă pentru reducerea inflamațiilor apărute local;
  • acidul hialuronic – contribuie la accelerarea procesului de vindecare si poate ajuta la reducerea inflamațiilor locale; 
  • d-panthenolul – esențial pentru refacerea țesuturilor afectate de arsuri sau înțepături.

6. Cum se cicatrizează o rană deschisă?

Iată o serie de sfaturi esențiale privind cicatrizarea unei răni deschise: 

6.1. Etapele procesului de cicatrizare 

Există trei etape ale acestui proces, fiecare dintre acestea având caracteristici proprii: 

Etapa inflamatorie 

Perioada: 2-4 zilei. În această primă etapă, se formează un cheag cu rol în oprirea sângerării. Culoarea roșie a unei răni deschise este determinată de vascularizația bogată, esențială în apariția unui nou țesut. 

Etapa reparatorie

Perioada: ziua 10 – ziua 15. Refacerea țesutului este realizabilă prin sinteza fibrelor de colagen. Etapa reparatorie începe cu refacerea epiteliului, continuând cu apropierea marginilor rănii și finalizându-se cu închiderea completă a acesteia. 

Etapa de remodelare

Perioada: de la 2 luni la 1-2 ani. De-a lungul acestui interval de timp, rețeaua vasculară își recapătă activitatea normală, iar fibrele de colagen și elastină se înmulțesc, astfel încât zona de piele afectată să redevină elastică și fermă. 

6.2. Erori de evitat în procesul de cicatrizare

Îți dorești ca acest proces să decurgă într-un mod normal? Îți recomandăm să nu faci următoarele erori: 

  • evitarea tratării acestui tip de rană cu ajutorul unor soluții antiseptice și dezinfectante, recomandate de specialist;
  • expunerea rănii la soare, fără ca pe suprafața acesteia să aplici o cremă de protecție solară cu factor SPF ridicat; 
  • îndepărtarea crustelor nou formate sau orice altă formă de lezare a acestui tip de rană;
  • evitarea unor alimente importante în proces, precum cele bogate în vitamina K, cu un puternic efect coagulant. Exemple: sparanghelul, varza, ceaiul verde, ouăle, soia. 

6.3. Reguli pentru o cicatrizare rapidă 

Pentru a reduce pe cât de mult posibil procesul de cicatrizare a unei răni deschise, protejează crustele împotriva oricărui tip de factor ce ar putea cauza ruperea sau lezarea acesteia (inclusiv împotriva acțiunii razelor de soare). 

Mai mult decât atât, discută cu medicul tău despre alimentația potrivită pentru acest tip de refacere și află ce alte produse alimentare poți include în dietă. De asemenea, asigură-te că utilizezi produse certificate și sterile, pentru a evita complicațiile cauzate de infecții. 

Pansamentul aplicat pe o rană deschisă trebuie schimbat o dată pe zi, iar la momentul schimbării, asigură-te că aplici din nou gel cicatrizant pe suprafața leziunii și că nu există resturi de material prinse de țesutul afectat. Nu în ultimul rând, rana trebuie uscată, pentru a se putea vindeca rapid. 

6.4. Când trebuie să mergi la medic? 

Chiar dacă o astfel de rană se poate trata fără o vizită de urgență la cabinetul medical, există și situații în care intervenția specialistului este cât se poate de esențială. Iată care sunt acestea: 

  • rana are o adâncime mai mare de 1 cm; 
  • sângerarea nu poate fi oprită prin presiune aplicată local; 
  • sângerarea nu se oprește după aproximativ 20 de minute; 
  • rana a fost cauzată de o accidentare foarte gravă.

Este important să identifici în mod corect o astfel de rană, prin cunoașterea particularităților sale, pentru a o putea trata în mod corect. Respectând, totodată, regulile privind cicatrizarea acesteia și evitând pe cât de mult posibil erorile despre care am discutat mai sus, o rană deschisă poate fi vindecată complet, chiar și fără a lăsa o cicatrice permanentă. 

Suport

Contactati-ne prin email sau telefon.

Livrare in 24h

Transport rapid prin curierat pe tot teritoriul Romaniei.

Plati securizate

Va asiguram securitatea platilor.

30 zile drept de retur

Pentru orice problema intampinata.